Bereid u zich voor op de nieuwe tachograaf?


Als u actief bent in de transportsector, weet u ongetwijfeld hoe essentieel tachografen zijn. De volgende generatie tachograaf die de huidige generatie zal opvolgen, is de Smart Tacho 2. Bekijk de onderstaande tijdlijn om te bepalen wanneer u uw oude tachograaf dient te vervangen. Voor het grootste deel van de transportsector zal dit vóór eind 2024 zijn.Welke innovaties biedt de Smart Tachograaf?

Automatische GNSS-positiebepaling: De Smart Tachograaf biedt automatische positiebepaling via GNSS (Global Navigation Satellite System) bij vertrek, aankomst en tijdens de rit na elke drie uur. Hierdoor wordt de gecumuleerde rijtijd gedurende een periode van drie uur nauwkeurig vastgelegd.

Afstandsuitlezing door controle autoriteiten: Met de Smart Tachograaf kunnen controle ambtenaren de tachograaf op afstand uitlezen. Dit stelt hen in staat om snel en efficiënt gegevens te controleren zonder direct fysiek toegang te hoeven krijgen tot het voertuig.

ITS-interface (Intelligent Transportation System): Deze tachograaf is uitgerust met een ITS-interface voor verschillende doeleinden. Dit biedt mogelijkheden voor geavanceerde communicatie en gegevensuitwisseling, waardoor het voertuig kan integreren met intelligente transportsystemen voor verbeterde prestaties en efficiëntie.Hoe kan Sanders Parts u ondersteunen?

Wij bieden ondersteuning aan erkende installateurs bij de benodigde tachografen. Bij de ombouw van de tachograaf is het essentieel om de kitas4-sensor te vervangen. Let op dat de installatie uitsluitend dient te worden uitgevoerd door installateurs die erkend zijn.

Smart Tacho 2:

Er zijn 2 soorten met CANBUS en zonder CANBUS
Bekijk via deze link welke Smart Tacho 2 je nodig hebt:

Bijhorende onderdelen:

Als u een Smart Tacho type 1 heeft, heeft u geen aanvullende onderdelen nodig. Voor oudere tachografen heeft u echter een extra antenne en antennekabel nodig:

Deze extra onderdelen zijn nodig om de tachograaf op afstand kunnen uit te lezen.

Op afstand uitlezen van de tachograaf - Wat zegt de wetgever hierover?

Om controle te vergemakkelijken, dient de Smart Tachograaf te worden uitgerust met een module waarmee controleambtenaren de tachograaf op afstand kunnen uitlezen via het DSRC-systeem (Dedicated Short Range Communication). Dit uitlezen kan zowel op een vaste locatie als mobiel met een controlevoertuig plaatsvinden.

Het is bepaald dat tegen september 2024 controleambtenaren in de lidstaten moeten zijn uitgerust met apparatuur voor het op afstand uitlezen. Tot die tijd kan elke lidstaat op vrijwillige basis beslissen of zij hun controleambtenaren hiermee uitrusten.

Bovendien is vastgesteld dat het op afstand uitlezen niet automatisch leidt tot boetes. Het primaire doel van deze functie is het detecteren van mogelijke manipulatie en eventuele overbelading. Het huidige gebruik van weeglussen in het wegdek blijft echter behouden.

Wat betreft het uitlezen op afstand, kunnen de volgende gegevens worden opgehaald:

 • De recente beveiligingsinbreuk
 • De langste stroomstoring
 • Fouten in de sensor
 • Fouten in de bewegingsgegevens
 • Tegenstrijdige bewegingsgegevens
 • Rijden zonder geldige kaart
 • Invoeren van een kaart tijdens het rijden
 • Tijdafstellingsgegevens
 • Kalibreringsgegevens, inclusief de laatste twee kalibreringsrecords
 • Het voertuigkenteken
 • De door de tachograaf geregistreerde snelheid

Als u vragen heeft of meer informatie wilt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen op info@sandersparts.be of +32 (0)52/41.44.70

De AdBlue reinigingskit van Jaltest | Sanders Parts (NL)

De AdBlue reinigingskit van Jaltest | Sanders Parts (NL)

De AdBlue reinigingskit van Jaltest

ONTDEK MEER

Meest recente posts

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

In de kijker

Meer informatie nodig?
Contacteer ons?

Reserve onderdelen, assistentie en kennis is waar wij voor staan.
Neem contact met ons op per telefoon, e-mail of via onze social media kanalen.

Contacteer ons